Stadscentra met (snor)scooterverbod

In Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Bergen op Zoom, Castricum, Den Haag, Groningen, Haarlem, , Helmond, Hengelo, Hilversum, IJmuiden, Leeuwarden, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Veenendaal, Vooorburg, etc. maken gemeentebesturen gebruik van het RVV-bord E3 om in bepaalde gebieden op grond van de APV een scooterverbod te (laten) handhaven.

In de afgelopen jaren heb ik het gemeentebestuur van Amstelveen herhaaldelijk gevraagd om het op APV-borden met 'Stadspleinregels' vermelde (snor)scooterverbod in het voetgangersgebied van het Stadshart daadwerkelijk en effectief te handhaven.

Het Ministerie van Justitie had desgevraagd geadviseerd om ter handhaving van een dergelijk verbod gebruik te maken van het verkeersbord E3. Dit heeft namelijk het voordeel dat fout geparkeerde (snor)scooters op kenteken kunnen worden bekeurd door de politie of door handhavers van de gemeente.

De heer Schurink, gemeentesecretaris van Amstelveen, schreef hierover op 1 augustus 2012 aan de Nationale ombudsman:

“Het bord E3 is ons zeer wel bekend. Het is echter wel bedoeld vanuit het RVV om verkeersmaatregelen kenbaar te maken en niet ter handhaving van bepalingen uit de APV. Het gebruik van het RVV [en dus van verkeersbord E3; rvw] ter handhaving van de APV lijkt ons juridisch betwistbaar.

Dit standpunt is in strijd met de regels en opvattingen van zowel het Ministerie van Justitie als van de meeste grote gemeenten in Nederland. Het resultaat is dat overal in het voetgangersgebied van het Amstelveense Stadshart (snor)scooters rijden en staan, en in andere gemeenten niet.

Klik op een afbeelding voor een grotere weergave. Naar Startpagina van 'Amstelveen Kan Beter'.